مقوا برای تولید انواع جعبه قابل استفاده میباشد. معمولا برای جعبههای بزرگ که نیاز به مقاومت بیشتری دارد، از مقواهای دوبلکس(بهداشتی)، کرافت و ئیفلوت استفاده میگردد. از سوی دیگر برای جعبههایی که نیاز به استقامت بالایی ندارند، مانند جعبه سیبزمینی، قارچ و غیر از مقواهای ایندربرد، گلاسه و یا مقوای پشت طوسی استفاده میشود.
دوبلکس
مقوای دوبلکس را میتوان از گرماژ 450 الی 550 گرم تولید نمود. مقوای دوبلکس عموماً برای جعبه پیتزا و جعبه شیرینی استفاده میگردد. البته این مقوا مصارف دیگری نیز دارد، که به دلیل عمومی بودن این مقاله از توضیح آن صرفنظر میکنیم و صرفا به توضیح مصرف آن در جعبههای فستفود و جعبه شیرینی میردازیم.
مقوای دوبلکس دارای یک مغزی مقوایی است، که این مغزی به دلیل منعطف بودن قالبیت چاپ با دستگاه افست را نیز دارد. برای تولید جعبه شیرینی، یک سمت این مقوا پلی اتلین و سمت دیگر معمولا متالایز، لمینت میشود. لایه پلی اتلین سبب میشود تا مقوا در برابر رطوبت استقامت بیشتری داشته باشد و اصطلاحا کلا زد آب شود.
اما در محصولات فستفود چاپ مستقیم به روی مقوا انجام میپذیرد و معمولا برای جعبه پیتزا بیشترین مصرف را دارد. البته همانگونه که در بالا اشاره شد، به دلیل منعطف بودن، استقامت نسبتا پایینی دارد و به همین دلیل در جعبههایی با سایزهای بزرگ مناسب نیست. اگر از این مقوا برای جعبه پیتزای با سایز بزرگ استفاده گردد، معمولا با قراردادن چندین جعبه به روی یکدیگر جعبه زیرین حالت خود را از دست داده و جعبه به روی پیتزا مینشیند.
بهطور کلی جعبه با مقوای دوبلکس از لحاظ هزینه به مراتب پایینتر از دیگر جعبهها میباشد. این محصول از کیفیت مناسبی هم برخوردار است و به تمامی مجموعههایی که برای جعبه خود نمیخواهند خیلی هزینه کننده اما کیفیت نیز برایشان مهم است، پیشنهاد میشود.
مقوای ئی فلوت
فلوت کارتن چیست ؟
کارتن فلوت در واقع تعیین کنندهی شکل موج ورق کارتن میباشد. گام فلوتها در سایزهای مشخص شناخته میشوند. طبق استاندارد رنج گامهای فلوت ورقسازی ار A, B, C , E , F تقسیمبندی میشوند. A فلوت بلندترین گام است که در واقع ۳۶ عدد کنگره در یک فوت ایجاد میشود. یا به عبارت دیگر مقدار ارتفاع گام فلوت ۱/۴ اینچ میباشد. معمولا A فلوت در صنعت برای پوشش مظروفات شکستنی حساس استفاده میشود. B فلوت در واقع از لحاظ ضخامت دومین گام ورق کارتن است تعداد فلوتهای B در یک فوت ۴۷ عدد است. معمولا فلوت B فلوت ترکیبی است که با فلوت C ترکیب شده و جهت تولید کارتنهای ۵ لایه استفاده میشود. C فلوت ضخامتی مابین B فلوت و A فلوت دارد. این نوع فلوت بیشترین مصرف را در صنایع غذایی, دارویی, ساختمانی, الکترونیکی و شیمیایی دارا میباشد. تعداد فلوتها در C فلوت ۳۹ عدد است. E فلوت کمترین ضخامت را در کارتنهای در ایران جهت بستهبندی دارد و معمولا جهت تولید جعبههای مواد غذایی و دارویی استفاده میشود. تعداد فلوتهای E در یک فوت ۹۰ عدد است.
مقوای ئیفلوت به دلیل سخت بودن، استقامت بالا و عدم انعطاف عموما با دستگاه فلکسو چاپ میگردد. البته چاپهای سیلک و لمینت هم در آن استفاده میگردد. جعبه ئیفلوت در ساخت جعبههای فستفود بسیار استفاده میگردد. هرچند این نوع مقوا در برخی از موارد محدودیتهایی دارد، اما بهطور کلی برای مصرف کنندگانی که به دنبال استقامت بالا و همچنین جعبهی شیک هستند، انتخاب بسیار مناسبی است.
مقوای ایندربرد چیست؟
اینوربرد ، ایندربرد ، ایندل برد نامهایی هستند که در ایران برای نوعی از مقوا به کار میروند که بافت خوبی دارد، روان است و بهترین گزینه برای بستهبندی محصولات بهداشتی میباشد. Ivory Board Paper در صنعت بستهبندی بسیار پرمصرف است و برای محصولاتی مانند مواد غذایی، دارو، جعبه دستمال کاغذی، آرایشی و بهداشتی و… کاربرد دارد. مقوای ایندربرد سفید رنگ است و سختی و قیمت مناسبی دارد، سختی مقوا از این جهت اهمیت دارد که هنگام چاپ مشکلی رخ ندهد و همچنین موقع قرار دادن محصول درون بستهبندی استحکام مناسب را داشته باشد. مقوای ایندربرد از یک جهت بسیار براق و طرف دیگر آن کمی کدر و زبر است. این مقوا را از طرف براق آن چاپ میکنند و طرف زبر آن داخل جعبه قرار میگیرد.
بهطور کلی مقوای ایندربرد باعث شده تا کیفیت چاپ و بستهبندی مطلوب و قابل قبول باشد. ایندربرد جرمی بالایی دارد که باعث می شود به راحتی خم شود بدون اینکه شکستگی در بافت مقوا شاهد باشیم، انعطافپذیری و استحکام مقوا در چاپ و بستهبندی اهمیت زیادی دارد. نکته مهمتر این که ایندربرد از مواد بازیافتی تولید میشود و برای محیط زیست و طبیعت مناسب خواهد بود.
این نوع مقوا از وزارت بهداشت برای چاپ و بسته بندی مجوزهای لازم را دارد ، بنابراین با توجه به ویژگی هایی که در بالا ذکر شد این نوع مقوا بهترین متریال برای چاپ و بسته بندی محصولات به شمار می رود.